Project Description

Sieraadontwerp.

Bij het ontwerpen van sieraden ben ik altijd op zoek naar het spel tussen het zilver en mijn opvatting van het ambacht. Het onverwachte in bewerkingen van het zilver krijgt een eigen stem. De vormen die ontstaan zijn speels en onvoorspelbaar, niet strak gepolijst, altijd weer anders. Bij opdrachten neem ik de gedachten en wensen van de opdrachtgever als uitgangspunt, maar de verrassing blijft. Het sieraad heeft zijn eigen betekenis, zijn eigen uitstraling; grillig, speels, of monumentaal, alles kan als het maar voor de drager spreekt. Om dat versterken geef ik elk sieraad ook een naam, ook mijn vrije ontwerpen. Zilver is en blijft mijn basis, maar ik combineer het graag: met andere metalen, delen van oude sieraden, ruwe stenen of kralen.
Duimbreed.
Een hand heeft vier vingers, keurig op een rijtje. Ze horen bij elkaar. Daarnaast is er de duim, apart gezet, onafhankelijk van de rest, onmisbaar in de hand. Alleen met de duim krijgen vingers hun betekenis. We zijn gewoon onze vingers te omringen, met zilver of goud, maar ook de duim mag glanzen. Duimbreed is als ring daarvoor ontworpen, monumentaal en speels. Duimbreed is geheimzinnig, wat verbergt ze? Zonder voor- of achterkant, boven- of onderkant, vol met holletjes, bolletjes. Groots, opvallend, blinkend: dit verdient de duim, om met trots te dragen. Daarom verdraagt Duimbreed geen handschoen. Laat je zien, was het uitgangspunt.
Hubbel.
Wat schuif ik aan mijn vinger?
Wat is het voor een kastje, welke geheimen schuilen erin? Is het een doosje met sterren en planeten? Donkere ogen met weerkaatsende randen? Wat schuilt er toch onder het deksel?
Hubbel is een geheim zoals er vele zijn. En we hoeven niet alles te weten. Knijp je ogen tot spleetjes en het lijkt of de cirkeltjes bewegen, als de sterren in het heelal. Scherp krijgen we het niet, zolang het duurt laten we dit ruimtebeeld zijn zoals het is. Onscherp en duister. Maar met een diepe uitstraling.
Oosterweg 4
9892 PJ Feerwerd
ms@zilver-is-spreken.nl
www.zilver-is-spreken.nl

ONTDEK MEER KUNSTENAARS