Loading...

Project Description

Hoe begrijp je iets?

Hoe maak je iets?

Dat zijn vragen die, wanneer je niet te snel naar een oplossing zoekt, veel kunnen vertellen over wie je bent. Ik werk nooit met een thema, juist omdat ik me tijdens het maken en het omvormen van materiaal voortdurend vragen blijf stellen. Wat gaat het materiaal doen als ik deze ingreep doe, als ik dit of dat toevoeg? Waarom deed ik eigenlijk die ingreep? Als ik niet vanuit een thema of vooropgesteld plan werk geef ik mijzelf de ruimte om het materiaal te onderzoeken en de de grenzen ervan. Dat drijft mij als filosoof en kunstenaar.

Jellie Klaster werkt als kunstenaar en als filosoof in haar eigen praktijk. In haar atelier heeft zij ook een gespreksruimte waar ze als filosofisch practicus werkt. Zowel in haar ruimte als in haar werk vindt er tussen de twee disciplines een kruisbestuiving plaats.

In het filosofisch gesprek worden de grenzen van ons eigen denken opgezocht. Iets vergelijkbaars gebeurt in de werkplaats bij het hanteren van het materiaal.

De materie en de handeling van het bewerken van het materiaal heeft een prominente rol in Jellie’s werk. De transformatie van de materie naar de vorm waarin het object zich uiteindelijk manifesteert komt tot stand door gebruik te maken van technieken. De nadruk ligt in dit werk op de relatie tussen de maker en de materie. Het lichaam van de maker als ‘instrument’ dat met de materie bezig is, het omvormt tot tot een object. Wat doet dit lichaam met het materiaal en waarom? De objecten zijn ‘lichamen’ geworden die de ruimte opeisen. Maar hoe manifesteren deze lichamen zich, eenmaal in de ruimte? Vertellen ze ons ook iets over de maker en de kijker? De werken worden vaak in de vorm van een installatie geëxposeerd zodat ze een relatie met elkaar aangaan en met de bezoeker die deel uitmaakt van de ruimte waarin ze zich bevinden.

Jellie Klaster – Sculpturen / keramiek

Gastlocatie: Kunstcafé De Dream, Sylsterwei 21, 9132 EL Engwierum (Dokkumer Nieuwe Zijlen)

jeliaskov@gmail.com

Adres atelier Kunstenaar: SEELAB, Duinstraat 55, 2584 AW Den Haag

ONTDEK MEER KUNSTENAARS