Over de Kunst-aan-Huis Route Lauwersland

De Kunst-aan-Huis Atelierroute Lauwersland is een cultureel evenement, een beleving van kunst, landschap, locatiebezoek en ontmoeting. De organisatie van de route biedt professionele én beginnende kunstenaars een prachtig podium om zich te presenteren. Daarnaast organiseert de Stichting ook verschillende ontmoetingsmomenten tussen de kunstenaars.

De Stichting Route Kunst-aan-Huis stelt de route samen met een grote verscheidenheid aan disciplines. Naast schilderkunst onder meer fotografie, grafiek, beeldhouwwerk, keramiek, etc. Dit alles in een brede variatie van stijlen, die zich beweegt tussen het meest realistische detail tot totale abstractie.

De Kunst-aan-Huis Atelierroute Lauwersland biedt bezoekers, kunstenaars en regio een bijzonder platform voor beeldende kunsten, waarbij ontmoeting,  ontspanning en creatie een wezenlijke rol spelen. Hierbij is de interactie en samenhang tussen kunst, kunstenaar, bezoeker en de kwaliteit van het gebied Lauwersland een essentieel element.  

In 2019 organiseren we de 28e Kunst-aan-Huis Atelierroute Lauwersland.

Tijdens de openstelling van de Kunst-aan-Huis-route op 9, 10, 16 en 17 maart 2019 is het informatie- en ontmoetingspunt galerie – kunstcafé – eetcafé de Dream in Dokkumer Nieuwe Zijlen (Sylsterwei 21, 9132 EL Engwierum).

Hier ontmoeten bezoekers, sponsoren en subsidiegevers én organisatie elkaar op informele wijze.

 • Thema route 2019 

Thema van de Kunst-aan-Huis Atelierroute Lauwersland 2019 is ‘Buitenste Binnen.

 • Van buiten naar binnen kijken.

Als mens probeer je te begrijpen wat je voor je ogen ziet. Als je dan naar binnen kijkt, gebeurt er iets met je. Het raakt je, het maakt een verbinding tussen weten, zien en uiten. Je neemt informatie tot je en transformeert het tot jouw kunstuiting die je weer laat zien. Dat is niet de wereld zelf, maar het is jouw innerlijke zien van de buitenwereld. Het gaat over jou en je plek in de wereld.

 • Deelnemers

Als organisatie zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe en jonge kunstenaars, werkzaam en woonachtig in het Lauwersmeergebied in Friesland en Groningen. Doel is een logische en afwisselende route te realiseren. De selectie vindt plaats op basis van professionaliteit, kwaliteit, ontwikkeling en diversiteit (verschillende disciplines).

Op basis van het thema ‘Buitenste Binnen’ zijn 2 kunstenaars uitgenodigd een installaties te bouwen op twee verschillende locaties: één in Oosternijkerk (Friesland) en één in Hornhuizen (Groningen).

Alle deelnemers aan de atelierroute worden uitgedaagd om zich vooral te laten inspireren door het thema.

 • Data route 2019

De Kunst-aan-Huis Atelierroute Lauwersland wordt georganiseerd in het 2e en 3e weekend van maart en wel op 9 / 10 én 16 / 17 maart 2019. De openingstijden zijn van 11.00 – 17.00 uur.

 • ‘Kans-op-Kunst’-loterij

Natuurlijk is er traditiegetrouw weer de ‘Kans-op-Kunst’-loterij, waarbij  per 250 verkochte loten een kunstwerk naar keuze met een waarde van ongeveer € 1.000,– kan worden gewonnen. De kopers van een lot kunnen op het lot aangeven van welke kunstenaar men een kunstwerk zou willen winnen. Na de trekking, die plaatsvind in de week volgend op het laatste weekend van de route, worden de winnaars en de betreffende kunstenaars met elkaar in contact gebracht en kunnen nadere afspraken gemaakt worden omtrent het gewonnen kunstwerk.

 • Publiciteit

Als publiciteitsuiting  wordt  een routefolder samengesteld met een afbeelding van het werk en de informatie van de deelnemende kunstenaars. Het geeft tevens de route aan van de ateliers, zodat de bezoekers alle locaties gemakkelijk kunnen vinden in de toch zeer uitgestrekte regio.  Dit jaar hebben we de route ook voorzien van mogelijke ‘pleisterplaatsen’, restaurants waar men kan genieten van een hapje en een drankje.

De folder wordt ruim van tevoren verspreid via VVV’s, bibliotheken, musea, bedrijven, etc. Verder wordt free publicity gegenereerd door het versturen van persberichten, alsmede nieuwsbrieven en wordt de route op diverse websites vermeld.  En uiteraard is onze website www.kunstaanhuis.nl  een heel belangrijk instrument. Daarnaast zijn we te vinden op facebook www.facebook.com/kunstaanhuis.

De deelnemende kunstenaars krijgen materiaal dat ze kunnen verspreiden via de verschillende (social-) mediakanalen en zoeken zelf contact met de pers, e.d.

 • Organisatie

De organisatie van de route ligt in handen van vrijwilligers:

 • Wim Megens – Voorzitter / fondsenwerving
 • Anneke de Witte – secretaris
 • Henri Schuurman – penningmeester
 • Lia Schilt – public relations / perscontacten
 • Marjanne Sorgdrager – kunstenaarscontacten (Groningen)
 • Doete Jouta – kunstenaarscontacten (Friesland)

De organisatie is als volgt d te bereiken:

 • Correspondentie-adres: Verzetsstrijder 8, 9102 DN Dokkum
 • Mailadres: info@kunstaanhuis.nl

Sponsoring / subsidiëring

De benodigde gelden worden gegenereerd uit subsidies, donaties en sponsorbijdragen. Daarnaast dragen de kunstenaars € 100,- per persoon bij, alsmede 15% provisie van het verkochte werk tijdens de route. Een vast gegeven in de route is de ‘Kans-op-Kunst’ – loterij waarbij de koper van een lot, ter waarde van € 5,–, kans maakt op het winnen van een kunstwerk naar keuze ter waarde van ± € 1.000,–. Per 250 loten wordt er één kunstwerk verloot.

Kortom:

 • met de grote verscheidenheid aan professionele kunstenaars en kunstdisciplines,
 • met de garantie dat wij gaan voor de kwaliteit van Kunst,
 • met de spreiding van de te bezoeken ateliers en gastlocaties over de provincies Friesland en Groningen in en direct rond het Lauwersmeergebied,
 • verwachten wij grote bezoekersaantallen en veel extra publiciteit
 • en hopen wij dat iedereen volop gaat genieten van hetgeen de kunstenaars en het gebied de bezoekers gaan bieden.